Hyvä lukija,
Suomi kokee osana euroaluetta vaikean murroksen. Euroalueeseen liityttiin aikanaan etenkin poliittisista syistä mutta julkisesti taloudellisin perustein. Poliittiset syyt elävät edelleen vahvoina, mutta euroalueen taloudellinen menestystarina on ainakin joksikin aikaa himmentynyt. Alueen finanssikriisi on johtanut merkittäviin taloudellisiin menetyksiin ja riskeihin myös Suomelle. On hyvin todennäköistä, että kriisi jatkuu ja vaikeutuu vielä useiden vuosien ajan.
Suomessa on selvästi vaikeaa puhua eurokriisistä ja valitun kriisipolitiikan kiistattomasta tehottomuudesta. Uskoakseni tämä johtuu siitä, että samalla väistämättä otetaan epäsuorasti kantaa myös aikanaan tehtyin poliittisiin päätöksiin ja nyt vallitseviin poliittisiin unelmiin. Pahimmassa tapauksessa keskustelemattomuus voi johtaa myös päätöksiin jotka eivät perustu ikävään todellisuuteen vaan toiveajatteluun. Tämä olisi erityisen helppoa euroalueella jossa yhteisen edun edistäminen lisääntyvästi edellyttää sinisilmäisyyttä.
Pyrkimyksenäni on täällä kirjoittamalla omalta osaltani edistää finanssikriisin järjellistä käsittelyä. Kaikkeen ei tarjota näkemystä, vaan pääosin vain sellaiseen joka mielestäni joko jää Suomen julkisessa keskustelussa liian vähälle huomiolle tai sellaista, mikä ei kotimaisiin viestimiin oikeaan aikaan ole mahtunut tai sopinut. Kriisi ja kriisipolitiikka on liikkeellä koko ajan mutta viestimillä on muitakin seurattavia aiheita kuin Euroopan köyhtyminen, lohkoutuminen ja muodonmuutos.
Suomessa todetaan usein, että riippuvuus ulkomaista käytännössä on jo merkinnyt itsenäisyytemme supistumista. Tämä väittämä on tosi tai ei, riippuen mistä riippuvuuksista puhutaan. Tästä huolimatta olisi mielestäni tärkeää, ettei väittämä johtaisi Suomessa passiivisuuteen, hiljaisuuteen tai toimettomuuteen. Nykyisessä murroksessa meidän ei kannata olla ajopuuna.
2 Responses to Mistä ja miksi täällä kirjoitetaan